Historie Hoflaankerk
De Hoflaankerk op de hoek van de Hoflaan en de Oudedijk is het oudste kerkgebouw in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het is in 1842 als Waterstaatskerk gebouwd schuin tegenover het toenmalige gemeentehuis, dat op de hoek van de ‘s-Gravenweg en de Kortekade aan de viersprong stond. Dit is één van de eerste bewegwijzerde plekken van Nederland.
In de tuin van de Hoflaankerk staat een replica van het oudste ANWB-verkeersbord van Nederland. Het oorspronkelijke (houten) exemplaar werd op dezelfde plaats neergezet op 24 oktober 1894 langs de toenmalige straatweg van Rotterdam naar Utrecht.
Een Waterstaatskerk is een kerk die met financiële steun van de overheid werd gebouwd in de periode tussen 1824 en 1875. Het ministerie van Waterstaat moest goedkeuring geven aan het ontwerp en de bouw van deze kerken. De heer A. Roodenburg was de architect van de Hoflaankerk. Hij was hoofdonderwijzer Bouwkunde aan de Koninklijke Academie in Den Haag.
De voorgevel is opgetrokken in een neoclassistische Dorische composietstijl met Ionische zuilen. Het interieur is met eenvoudig wit pleisterwerk sober gehouden. De kerk werd in 1909 uitgebreid met de gaanderij, en met een uitbouw met verschillende ontmoetingsruimtes.
Op 26 december 1842, 2e kerstdag, werd de eerste dienst gehouden in de Hoflaankerk. De dienst werd geleid door de Kralinger predikant ds. A.H.C. van Senus.
Voordat de Hoflaankerk werd gebouwd was er al een roerige periode in de Nederlandse kerkgeschiedenis aangebroken. Vanaf 1834 scheidden gelovigen zich af van de ‘Nederlandsche Hervormde kerk’, die zij te vrijzinnig vonden. In 1886 vond een volgende scheuring plaats, de Doleantie. De afgescheidenen van 1834 en de dolerenden vormden samen de Gereformeerde kerken in Nederland.
Ondanks deze afscheidingen groeide het hervormde ledenaantal in Kralingen zo sterk dat in 1909 aan de noord- en aan de zuidzijde van de kerk aanbouwen werden geplaatst. Aan de zuidzijde was de aanbouw nodig voor een gaanderij waar vele kerkgangers een plek konden vinden. Ook werden er vanuit Kralingen nieuwe kerken gebouwd: de Maaskerk en de Oosterkapel. Samen met de Hoflaankerk maakten die deel uit van de Hervormde gemeente Kralingen. Later kwam daar ook nog de Immanuelkerk in het Lage Land bij.
In de jaren 60 sloeg de ontkerkelijking toe. De Maaskerk is gesloten en gesloopt. De Oosterkapel is aan een ander kerkgenootschap verkocht. De Immanuelkerk is gefuseerd met de gereformeerde Alexanderkerk in het Lage Land. De gaanderij van de Hoflaankerk raakte in onbruik en is verbouwd tot vergaderzaal.