Historie Pro Rege
Tot en met 18 juni 2023 beschikte de Protestantse gemeente te Rotterdam-Kralingen over nog een tweede kerkgebouw naast de Hoflaankerk. U vindt het 200 meter verder (of terug) op de Oudedijk, nummer 113. Het gaat om Pro Rege, voorheen het kerkelijk thuis van de gereformeerde kerk van Kralingen. De diensten van beide wijkgemeentes werden afwisselend in Pro Rege en de Hoflaankerk gehouden. Om financiƫle redenen moest het gebouw worden afgestoten. In de Stad gaat Pro Rege omvormen tot een woonzorgcentrum met 28 appartementen alsmede dagverblijf voor bewoners en ouderen uit de wijk. Het gebouw is een gemeentelijk monument. De voorgevel zal daarom ongewijzigd behouden blijven. De fraaie, bijbelse gevelversieringen zijn zeker het bestuderen waard.
Ter gelegenheid van de sluiting werd een boekje gemaakt waarin gemeenteleden terugblikken op alle activiteiten in Pro Rege. Hieronder volgt een gedeelte van een hoofdstuk over de bouw van Pro Rege. Het artikel Het begin van Pro Rege is van de hand van Cees Steendam. Wie het complete boekje wil zien en lezen kan, zolang de voorraad strekt, na een zondagse dienst een exemplaar opvragen bij een van de kosters. Maar u kunt ook het boekje hier downloaden.
Bouwjaren
De jaren twintig van de vorige eeuw vormen de bloeiperiode van de Gereformeerde kerk van Rotterdam-Kralingen. Er wordt volop gebouwd in Kralingen. Het aantal leden stijgt tot 3000, waaronder veel jongeren. In 1921 blijkt een derde predikantsplaats noodzakelijk. De Avenuekerk (uit 1888) aan de Avenue Concordia en de Jeruzalemkerk (uit 1904) aan de Jeruzalemstraat hebben onvoldoende ruimte om de vele kerkelijke verenigingen en activiteiten te huisvesten. Ds Van der Wolf komt met het idee om daarvoor een apart gebouw te stichten. In het voorjaar van 1923 wordt besloten een stuk grond aan de Oudedijk te kopen om daar een ‘Verenigingsgebouw’ te realiseren.
Architect
Als architect wordt Willem Coepijn (1871-1937) aangetrokken. Als lid van de gemeente, met zijn specialisatie in school- en kerkgebouwen en kantoor aan de Lage Oostzeedijk 127, een voor de hand liggende keuze. Willem is de zoon van de bekende architect Willem Cornelis Coepijn (1838-1909) die ook de herinrichting van begraafplaats Oud-Kralingen in 1876 ontwierp.
De financiering gebeurt via de uitgifte van een obligatielening bij de kerkleden en via een hypotheek. Voor het gebouw wordt, vrij nieuw voor die tijd, volop gebruik gemaakt van gewapend beton. Daardoor, schrijft een kennelijk tevreden Coepijn, “behoeven geen kolommen in de kerkzaal te worden aangebracht”. De terracotta ornamenten aan de gevel worden door aparte giften gefinancierd en ontworpen door de bekende Rotterdamse beeldhouwer Simon Miedema (1860-1934).
Naamgeving Pro Rege
Het verenigingsgebouw krijgt de Latijnse naam Pro Rege wat betekent ‘Voor de Koning’, oftewel voor Jezus Christus. In 1920 had de staatsman en grote voorman van de gereformeerden dr. Abraham Kuyper een boek geschreven met dezelfde titel.
De officiƫle opening vindt plaats op 26 maart 1924. Ds J.C. van der Velden opent de bijeenkomst met gebed waarna de heer J. van Gemert, voorzitter van de commissie van administratie, de totstandkoming uiteenzet en het gebouw aan de kerkenraad overdraagt. De bijeenkomst wordt afgesloten met zang en muziek van gemeenteleden.
Bijna honderd jaar is Pro Rege gebruikt door de Gereformeerde kerk van Rotterdam-Kralingen, langer dan de andere kerkgebouwen. De visie van onze voorgangers bij de bouw van Pro Rege was dat een kerkgebouw veel meer moet zijn dan een plek voor de zondagse kerkdiensten. Laten we die visie vasthouden bij het bouwen aan de toekomst van de Protestantse Gemeente in Rotterdam-Kralingen.